—Et fredfult rekviem
Søndag 20. oktober arrangeres den årlige Minnekonserten i Hamar domkirke, til minne om Kirsten Flagstads siste offentlige opptreden her i 1958. Under årets konsert får vi høre Hamar domkor, i samspill med Orkester Innlandet og solistene Lina Johnson og Halvor Melien. På programmet står bl.a. Gabriel Faurés Rekviem, et av de mest kjente og elskede verkene innen klassisk kirkemusikk. Dirigent er domkantor Trond Våge, og vi vil gjerne høre litt om hans forhold til nettopp dette verket.
–Et rekviem er originalt en sørgesang til minne om de døde, og er en musikkform som ofte har en trist og alvorlig stemning. Faurés rekviem har derimot noe fredfullt over seg. Tradisjonelt sett avsluttes verket med en sats som kalles «Dies irae», som beskriver dommedag, men denne finner vi ikke i Faurés versjon. Til gjengjeld finner vi den vakre sopranarien «Pie Jesu», som kanskje er selve «rosinen» i dette verket. Arien er ikke et rop om dommedag, men dempet bønn til Jesus, sånn sett er dette et mildere rekviem enn vi kanskje er vant til å høre.
–Mange har opp gjennom historien påpekt at det finnes en påtakelig «sødme» i dette verket. Fauré har visstnok uttalt at han la all sin religiøse lengsel inn i dette verket, noe som gjør dette til en veldig personlig komposisjon.
–Har du vært med å sette opp dette rekviemet tidligere?
–Ja, det har jeg gjort flere ganger, men dette arrangementet vi skal fremføre her er nytt for meg. Dette er en litt dempet, kammermusikalsk besetning, med orkester på 12 musikere og orgel, i tillegg til kor og solister. Jeg tror dette er et arrangement som vil kle musikken godt!
–Jeg ser også veldig frem til å samarbeide med de to solistene Lina Johnson og Halvar Melien, de er begge fantastiske sangere!
–Det passer forøvrig godt å sette opp dette verket nettopp under årets minnekonsert, da det i år er 100 år siden Gabriel Fauré gikk ut av tiden.
Den franske kompionisten og organisten Gabriel Fauré (1845–1924) er kjent for sin lyriske og innovative musikk. Hans mest kjente verk inkluderer Requiem, Pavane og flere pianostykker som Nocturnes og Barcarolles. Fauré spilte en viktig rolle i overgangen mellom romantikken og moderne musikk, og påvirket komponister som Maurice Ravel. Gjennom sin karriere hadde Fauré flere viktige stillinger, blant annet som direktør for Paris-konservatoriet (1905–1920). Til tross for at han ble døv på sine eldre dager, fortsatte han å komponere frem til sin død den 4. november 1924 i Paris
–Hvordan vil du beskrive Faurés rekviem med tre ord?
–Det er i hvert fall vakkert! Og nært, vil jeg si.. Samtidig er det også dramatikk der, så da må det bli «vakkert», «nært» og «dramatisk»!
–Hvorfor bør folk få med seg denne konserten
–Faurés rekviem er jo et av de mest berømte verkene innenfor klassiske kirkemusikk, og dette er en gyllen mulighet til å få med seg en fremføring med autentisk besetning i Faurés ånd, med strålende solister og et toppmotivert kor!